Alle informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie

Woont u in Almelo en kunt u uw energierekening niet betalen? Dan heeft de gemeente drie manieren om u te helpen:

  • De energietoeslag. Nu nog niet aan te vragen voor 2023.
  • Het steunfonds energie, bij noodsituaties.
  • En sinds februari het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Dit fonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Hieraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden. We geven hieronder uitleg én helpen u met uw aanvraag.

Te veel geld kwijt aan uw energierekening?
Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het bruto-inkomen van u (en de andere volwassenen) in het huishouden. Neemt de energierekening een te grote hap uit uw inkomen? Dan kan het Noodfonds een deel van de energierekening betalen. Dit geldt voor élke energieleverancier. Vraag op tijd aan! U kunt dit bedrag aanvragen tot 30 april 2023 op noodfondsenergie.nl.

De grote kleine lettertjes
Het Tijdelijk Noodfonds Energie rekent met een verhouding tussen bruto-inkomen en energiekosten. Is uw inkomen minder dan 160% van het sociaal minimum (zie verderop) én is uw energierekening hoger dan 10% van uw inkomen? Dan hebt u recht op steun uit het Tijdelijk Noodfonds. Zijn de energiekosten lager dan die 10%? Dan geldt dit fonds niet voor u.

Ook in déze situatie krijgt u geld:
U hebt een inkomen tussen de 160% en 200% van het sociaal minimum (zie verderop) én uw energierekening is hoger dan 13% van uw inkomen.

Verdient u meer dan 200% van het sociaal minimum (zie verderop). Dan geldt het fonds niet voor u. Sociaal minimum: dit zijn de bedragen voor burgers tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd.

Inkomens-
niveau
Alleen-
staande
Gehuwden/
samenwonenden
Uw minimale voorschotbedrag
(alleen of samen)
160% €2.384 €3.035 €239 of €304
200% €2.980 €4.180 €388 of €544

Twee voorbeelden
Marja is alleenstaand en verdient € 2.600 per maand. Ze betaalt € 450 voorschootbedrag aan haar energielevenancier. Haar inkomensniveau ligt dus tussen de 160 en 200% van het sociaal minimum én haar voorschotbedrag is hoger dan € 388. Zij komt waarschijnlijk in aanmerking voor het Noodfonds voor Energie.

Jan en Mieke verdienen samen € 2.500 per maand. Ze hebben een eigen huis en zonnepanelen. Hun voorschotbedrag is € 250 per maand. Ondanks dat hun inkomen laag is betalen ze niet genoeg voorschotbedrag om in aanmerking te komen voor hulp uit het Noodfonds voor Energie.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?

  • Toegang tot internet
  • Een e-mailadres
  • Het klantnummer van uw energieleverancier
  • De termijnbedragen van uw energieleverancier
  • DigiD van u en uw huisgenoten ouder dan 18 jaar

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom?
Het Noodfonds heeft speciaal hiervoor een checkpagina gemaakt: geldfit.nl.

Ik wil graag hulp
Lukt het u niet om de aanvraag zelf te doen? Dan loopt u misschien geld mis. Samen met Schuldhulpmaatje verzorgen de cliëntondersteuners van Almelo Sociaal/Almelo Wijst de Weg hulp “zonder verwijzing”. Gewoon op ons normale inloopspreekuur en eventueel op donderdag op afspraak.

Denkt u dat u recht heeft op een bijdrage uit het Noodfonds? En wilt u gebruik maken van hulp door onze clientondersteuners? Maak dan een afspraak via ons telefoonnummer 0546-456909. Of kom langs op maandag, dinsdag-, of vrijdagochtend tussen 9:30 en 11:00 uur. 

Wie betaalt dit?
Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds.