Nieuwsflits | Start Week tegen Eenzaamheid 2020 | Wat kan je verwachten?

Beste lezer,

Vandaag start de elfde Week tegen Eenzaamheid. Veel mensen in heel het land hebben hard gewerkt om bijzondere activiteiten te realiseren. Daarover leest u in deze nieuwsflits. Vanwege de coronamaatregelen zijn activiteiten dit jaar vaak kleinschaliger of worden online georganiseerd. Landelijk start de Week tegen Eenzaamheid 1 oktober met een online openingsevent voor de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en gemeenten. Ook moeten organisatoren door recent verscherpte maatregelen soms alsnog besluiten tot aangepaste of geen activiteiten. Dat is jammer, maar veiligheid staat voorop. De ambitie achter de geplande startbijeenkomsten van lokale coalities tegen eenzaamheid, tekenmomenten van gemeenten en ontmoetingsbijeenkomsten laat zich door de maatregelen niet stoppen. De Week tegen Eenzaamheid is dit jaar anders dan anders. De boodschap is hetzelfde: Kom erbij! Ook op anderhalve meter.

Een klein gebaar kan het verschil maken

“Kijk goed om je heen. In je straat, je wijk. Wie is er teruggetrokken de laatste tijd? Stap gewoon eens op iemand af die eenzaam is, juist nu.” Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid roept minister Hugo de Jonge (VWS) in het Algemeen Dagblad op contact te maken en aandacht te hebben voor ‘mensen dichtbij én wat verder weg’. “Blijf met elkaar in contact, maar natuurlijk wel op anderhalve meter.”
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is er de publiekscampagne van Eén tegen eenzaamheid Een klein gebaar kan het verschil maken.

Lees ook: nieuw onderzoek van de Tilburg University gaat in op het belang van contact met kennissen en mensen die iets verder van je af staan:praatje over het weer belangrijker dan gedacht.

Overzicht activiteiten Week tegen Eenzaamheid

Een selectie van de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid leest u op de Week tegen Eenzaamheid-website. Bekijk ze ook per dag: 1 oktober | 2 oktober | 3 oktober | 4 oktober | 5 oktober | 6 oktober | 7 oktober | 8 oktober.

Kijk ook op de Week tegen Eenzaamheid-website voor meer activiteiten.

Uitnodiging: (online) Slotevent 8 oktober

U bent hartelijk uitgenodigd voor het (online) Slotevent van de Week tegen Eenzaamheid voor iedereen die bij de Week betrokken is. Met lezingen van ​wetenschappers, mooie initiatieven, muziek van Gouwe Ouwe, Eén tegen eenzaamheid‐ambassadeur Marianne van den Anker en verpleegkundige Teun Toebes. Bekijk het programma en meld u aan Nodig zelf collega’s, vrijwilligers of anderen uit metdeze uitnodiging (pdf)!

Dag tegen eenzaamheid bij jongeren

Woensdag 7 oktober 2020 hebben Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Sociaal Werk Nederland, Argan en Stichting Join us uitgeroepen tot ‘Dag tegen eenzaamheid bij jongeren’. Onder meer met een webinar ‘Jong & Eenzaam’. Lees verder

Verdieping

Verdiep je in het onderwerp met publicaties over eenzaamheid. Kijk eens bij:

Week tegen Eenzaamheid bij NPO Start

Ook dit jaar besteedt de publieke omroep rond de Week tegen Eenzaamheid uitgebreid aandacht aan dit thema. NPO Start heeft een speciale pagina ingericht met nieuwe programma’s en uit het archief.Ga naar npo.nl/eenzaamheid

Agenda

Week tegen Eenzaamheid

Donderdag 1 t/m donderdag 8 oktober, door het hele land
Meer informatie

 

Openingscongres Week tegen Eenzaamheid

Donderdag 1 oktober, online (op uitnodiging)
Meer informatie

 

Aftrap Aandacht voor elkaar

Dinsdag 6 oktober, Den Bosch
Meer informatie

 

Slotevent Week tegen Eenzaamheid

Donderdag 8 oktober, online
Meld u aan

 

Werkconferentie Hoe dan?

Dinsdag 10 november, Deventer
Donderdag 12 november, Amsterdam
Meer informatie